Kalau anda bersalin secara pembedahan, petua ini sangat digalakkan sebab bersalin czer selalunya tak bertungku di bahagian perut dan angin banyak berbanding bersalin normal.
Bahan-bahan:
Halia 3cm
Halba 3 sudu besar
Lada hitam 1 5 biji
Bawang putih 3 ulas
Cara buat:
Tumbuk halba sampai hancur kemudian masukkan halia, bawang putih dan teruskan tumbuk. Akhir sekali masuk lada hitam, tumbuk sampai lumat. Gentel bulat-bulat, selepas itu anda boleh keringkan dan simpan dalam bekas.
Kalau tak nak tumbuk, boleh kisar. Untuk 1 adunan ini boleh tahan 2 minggu.
Kelebihannya, tidak rasa apa bila makan dan kesannya anda asyik bunag angin sama ada kentut atau sendawa.
Cara makan:
Makan 2 biji -4 biji setiap hari ikut ketahanan badan. Fungsinya untuk kempiskan perut dan buang angin. Ibu menyusu pun boleh amalkan kalau anak tahan. Tetapi ibu mengandung tidak dibenarkan.
lagi info di : MALAYSIA TRENDING NOW