KUALA LUMPUR, 12 Mac — Jika sudah jemu asam pedas ikan kembung, ikan merah atau pari, anda dicadangkan ke warung Selera Hang Tuah.
Restoran milik Azdi Jalaluddin, 44, menyediakan menu asam pedas yang tidak dijangkakan. Ia menyajikan gearbox lembu atau kambing sebagai tarikannya.
Berniaga sejak 2010, Azdi memberitahu ProjekMMO minggu lalu beliau mendapat ilham menggunakan bahagian sendi haiwan itu selepas pulang kenduri.
“Melaka memang terkenal dengan asam pedas, pergi mana-mana mesti ada orang jual, termasuk dijadikan menu kenduri.
“Dulu saya pergi ke satu kenduri, mereka sediakan asam pedas tetapi dimasukkan sekali tulang, ekor dan daging,” katanya.
“Tiba-tiba datang idea nak buat gearbox dan mula jual sekitar 2015.”
Semangkuk asam pedas gearbox berharga antara RM20 hingga RM45, bergantung saiz. Ia dihidang dengan sepinggan nasi dan sambal belacan.
Masakan asam pedas lain yang menjadi pilihan ramai termasuklah tulang, ekor, kambing dan ikan parang. Sup kambing dan sup gearbox juga popular.
Harga bagi hidangan asam pedas selain gearbox dan sup serendah RM8.
Menghabiskan kira-kira 40 ke 50 ketul gearbox setiap hari, warung Selera Hang Tuah dibuka setiap hari dari 5.30 petang hingga 2 pagi.
Ia terletak hanya 220 meter dari Masjid Jamek Kampung Duyong dan berdekatan dengan Perigi Hang Tuah, satu tarikan pelancongan popular.
Alamatnya: Lot 1407, Jalan Bukit Katil, Kampung Duyong. Lebih mudah, cari warung Selera Hang Tuah di peta Google dan Waze telefon anda.
Anda boleh juga menyemak Facebook: Selera Hang Tuah atau hubungi 016 632 3330 untuk sebarang pertanyaan.
Sumber Mesti cuba, asam pedas gearbox di Melaka