Ibu muda ini kongsikan cara sebenar untuk goreng ikan keli yang tidak akan meletup-letup lagi di dapur



Ramai tak peminat ikan keli? pasti ramai kan? tapi mesti ramai yang tak suka memasaknya sebab bila digoreng pasti akan meletup2.. Tips untuk mengelakkan ikan keli meletuo-letup ketika menggorengnya ini telah dikongsikan oleh Zur Ain Salim ke group masakan popular masak apa hari ni...

Jom kita baca perkongsian dari beliau..

Lautan api pun tak sanggup ku redah .. ape tah lagi nak goreng ikan keli ni .. boleh berperang weh kat dapur .. hahaha .. tapi sejak hakak dapat tips nak goreng ikan tak meletup hakak dah berani sekrang ..

cara cara dekat setiap gambar


basuh ikan dan rendam dengan tepung gandum .. cuci sental2 sampai lendir ikan tu hilang .. jangan sampai hancur pulak ikan tu ko kije kan .. hahaha


haa .. dh siap sental2 ikan tu .. gaul lah ikan keli tu dengan garam , kunyit dan tepung jagung .. sukatan tu ekot sendiri berape ekor ikan tu .. lepastu gaul lah bagi rata ..


sambil gaul2 ikan tu .. panas kan minyak dulu .. celup jari dalam mintak nak rasa panas ke tak ( JGN TIRU AKSI INI )  .. dah panas tu letak 2/3 potong halia .. tak payah buang kulit halia tu .



taraaa .. ikan hakak dah siap digoreng .. cantik kan .. tak hancur pun .. jgn jelesss uoall ..



ni lah hasil nye lepas digoreng .. takde lauk lain pun takde dah .. ade yang nak resepi tak ? Haha ..

Nah hahak bagi resepi sekali takot ade yang terliur je ..

Bahan2 : ( kuantiti ikot ikan ye )

👉Halia*
👉Kunyit*
👉Serai*
👉Bawang merah*
👉Bawang putih*
👉Lada besar*
👉Lada kecik*
👉Gula
👉Garam

( bahan yang bertanda * tumbuk atau blnder kering )

Cara :

👉panaskan minyak
👉tumis bahan yang di tumbuk / diblnder
👉dah masukkan garam & gula
👉gaul sampai agak kering / pecah minyak masukkan ikan yg digoreng tadi
👉gaul rata tutup api dah pun siap

( boleh tukar kepada ayam / ikan patin pun sedap ?




Sumber Ibu muda ini kongsikan cara sebenar untuk goreng ikan keli yang tidak akan meletup-letup lagi di dapur

Post a Comment

Previous Post Next Post