Cara Yang Betul Jika Ingin Masak Pulut Agar Bila Makan Tidak Kena Angin Dalam Badan, Senang Sangat Nak Sediakannya...



Berikut adalah perkongsian daripada penulis makanan dan resepi Puan Ainini Zainal.

Ada orang memang terus sakit perut, sakit urat satu badan, sakit kepala (angin naik ke kepala) bila makan pulut, kan?

Pulut atau ‘glutinous/sticky/sweet rice’ memang sifatnya sedikit ‘berangin’. Tapi ada cara yang boleh membantu anda makan dan jika tidak dapat hilangkan terus anginnya pun, kurangkannya sedikit.

Cara Masak Sebelum Makan Pulut

1. ‘Wajib’ rendam semalaman. Untuk membuang phyctic acid di dalamnya. Rendam dan esoknya buang air rendaman, masak seperti biasa. Biasanya antara penyebab utama ‘bloating’ adalah beras pulutnya tidak direndam lama sebelum dimasak.

2. Masak bersama hirisan halia. Halia antara makanan yang membantu menyingkirkan angin berlebihan di dalam badan. Seperti mana kita kukus keledek (juga penyebab ‘bloating’) bersama halia untuk mengelakkan masalah ini, lakukan yang sama dengan masakan pulut.

3. Pastikan kombinasi makanan yang sesuai. Biasanya kombinasi makanan yang tidak sesuai ini boleh menyebabkan ‘gastronomical problems’, ketidakhadaman dan penghasilan gas dalam perut. Hasilnya, ‘bloating’. Grain (beras) adalah makanan yang sesuai digandingkan dengan sayuran, daging, ikan, ayam, kekacang, sayuran.



Kombinasi ‘grain’ dengan makanan apa yang tidak sesuai?

BUAH.

Biasa makan pulut mangga dan rasa perut tidak selesa?

Sekali dua mungkin ok.

Tapi jika selalu, masalah penghadaman yang selalu di’stimulate’ dengan kombinasi makanan yang tidak sesuai akan menyebabkan gangguan sistem penghadaman menjadi semakin lemah (selalu ada gas).

Bagaimana dapat kita capai kesihatan yang optimum jika begitu? Perut yang ‘sihat’, hasilnya badan yang sihat.

Selamat makan pulut!

Sumber : Petua Ibu

Sumber Cara Yang Betul Jika Ingin Masak Pulut Agar Bila Makan Tidak Kena Angin Dalam Badan, Senang Sangat Nak Sediakannya...

Post a Comment

Previous Post Next Post