Kena Selalu Makan Sayur Pucuk Paku Untuk Cegah Gout Dan Kurangkan Kolestrol Dalam Badan


Pucuk paku adalah sejenis tumbuhan yang tidak asing lagi dikalangan manusia. Sebut saja sayur pucuk paku pasti tahu nak dimasak dengan apa atau rebus saja untuk dijadikan ulam-ulaman.

Terdapat pelbagai jenis resepi masakan yang menggunakan pucuk paku di luar sana, tetapi tahukah anda tentang khasiatnya. Pucuk paku mengandungi banyak jenis gizi serta nutrisi yang sanagt baik untuk kesihatan.

Jom check it out apa lagi kebaikan pucuk paku untuk kesihatan anda.

1. Menjaga Metabolisme Tubuh

Makan sayur pucuk paku dapat membantu normalkan metabolisme tubuh badan anda. Ini kerana metabolisme yag tidak normal akan membuatkan anda mudah jatuh sakit dan gemuk.

2. Menyembuhkan Luka

Pucuk paku membantu mempercepatkan proses penyembuhan luka terutamanya dalam membentuk sel kulit baru untuk segera menutupi luka anda.


3. Menyihatkan Mata

Sumber vitamin A yang terdapat dalam pucuk paku ini sangat baik untuk memelihara kesihatan mata anda. Selain mencegah iritasi dan penyakit mata yang lain, sayur ini juga mampu mencegah mata anda dari penyakit rabun.

4. Mencegah Kolestrol

Kolestrol yang tinggi dalam badan akan menyebabkan anda mendapat pelbagai jenis penis penyakit kronik yang lain. Akan tetapi sayuran pucuk paku ini sanagt terkenal dengan sifat anti kolestrolnya dan sangat sesuai diamalkan selalu untuk mengurangkan kolestrol jahat didalam badan anda.

5. Ubat Gout

Penghidap penyakit gout sangat sesuai untuk mengamalkan makan sayuran pucuk paku ini. Terdapat beberapa kandungan didalamnya mampu meredakan penyakit gout yang sering menyerang sendi dan juga tulang pesakit.

Selain sedap dibuat masak lemak cili api dengan udang, pucuk paku juga boleh digoreng tumis bersama belacan. Bukan sahaja boleh mengenyangkan dan sedap sehingga menjilat jari, malah anda juga boleh mendapat manfaat yang baik dari pucuk paku ini sendiri.

Pucuk paku merupakan sejenis sayur dengan keunikan tersendiri. Sesuai dengan namanya, sayuran ini mempunyai bentuk daun yang memanjang mirip seperti paku. 

Rasanya yang lazat untuk dijadikan sebagai sayuran dengan lauk lainnya membuat sayur ini popular di kalangan penggemar sayuran. Ada berbagai macam resepi masakan dengan menggunakan pucuk paku, namun yang paling menjadi kegemaran iaitu masak tumis dari sayuran ini.

Jika kesihatan anda terganggu, pengambilan sayuran pucuk paku di galakkan kerana sayuran hijau ini mengandungi banyak jenis gizi serta nutrisi yang bagus untuk kesihatan tubuh. Tubuh anda tidak hanya menjadi lebih sihat, namun juga lebih kuat dalam mencegah serangan penyakit.

Selain sebagai masakan, Anda juga boleh mencampur pucuk paku dengan sayuran lainnya untuk dijadikan salad yang segar dan bermanfaat.


sumber Sehinggit Media News

Post a Comment

Previous Post Next Post