Presiden Majlis Pelancongan Malaysia (MTC), Uzaidi Udanis berkata sektor itu memberi limpahan manfaat kepada penduduk setempat apabila saban tahun menerima peningkatan pengunjung ke destinasi pelancongan berasaskan pertanian, perikanan dan ternakan di negara ini.
"Maklum balas positif pengusaha inap desa dan peniaga produk hiliran berasaskan sumber tempatan yang mampu menambah pendapatan sehingga dua kali ganda, membuatkan kami yakin sektor ini perlu terus dikembangkan," katanya kepada Bernama baru-baru ini.
Uzaidi mengulas mengenai program 'Road to AgroTourism' siri kedua ke Zon Tengah meliputi kawasan Kuala Kangsar, Perak dan Cameron Highlands di Pahang yang diadakan pada 12 hingga 14 Dis disertai 40 peserta daripada agensi dan jabatan kerajaan serta media dan penulis blog.
Program khas anjuran MTC dengan sokongan Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan (MOTAC) serta Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani itu bertujuan mempromosi destinasi agropelancongan domestik menerusi enam siri bermula di Zon Selatan, September lepas.
Uzaidi berkata MTC turut komited untuk lebih agresif dalam melonjak sektor agropelancongan di negara ini dengan menjadikan tahun 2018 dan 2019 sebagai tahun untuk memberi tumpuan terhadap industri tersebut.
Terbaru, katanya, MTC sedang bekerjasama dengan Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (Mardi) untuk mengenal pasti serta membangunkan kawasan luar bandar yang berpotensi untuk dijadikan sebagai destinasi agropelancongan.
"Ia bagi memantapkan lagi sektor berkenaan dengan pengisian aktiviti menarik seperti lawatan ke dusun buah-buahan, ladang ternakan, pusat pertanian dan penyelidikan serta inap desa yang mendapat tempat di hati pengunjung dalam dan luar negara," katanya.Mengikut rekod Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, katanya, industri pelancongan secara keseluruhan menyumbang pendapatan sebanyak RM115 bilion serta menyediakan dua juta peluang pekerjaaan pada 2015.
Katanya, jumlah pelancong ke pusat agropelancongan diunjurkan meningkat daripada 1.5 juta pada 2010 kepada enam juta pelancong pada 2020.
" Ini secara tidak langsung mencipta lebih banyak peluang pekerjaan dan perniagaan baharu bagi penduduk tempatan," katanya.
Sementara itu, seorang pengusaha produk hiliran berasaskan strawberi, Hamidah Adanan, 44 berkata beliau bermula dengan membuat jem strawberi secara kecil-kecilan di rumahnya di Inap Desa Kampung Taman Sedia, Cameron Highlands.
"Pada awalnya, saya buat 25 botol jem seminggu dengan harga RM6.50 sebotol (300gm) untuk diedarkan kepada kedia dan restoran tetapi sejak dua tahun lalu, saya hasilkan hampir 100 botol jem seminggu.
" Selain itu, saya telah mula keluarkan produk lain seperti biskut tart, serunding dan aiskrim strawberi, sekali gus meningkatkan pendapatan keluarga berbanding sebelum ini," katanya yang mendapat bekalan strawberi daripada ladang yang diusahakan sendiri bersama suami.
Bagi Azmi Fauzi, 50, beliau mula mengikuti program inap desa di kampung tersebut sejak tiga tahun lepas dengan sebuah rumah yang mampu memuatkan lapan orang pada satu masa.
"Pelancong luar ramai ke sini (Cameron Highlands) dan gemarkan suasana desa. Dari hanya sebuah rumah dengan kadar sewa RM600 satu malam kini saya sudah mempunyai satu blok bangunan yang memuatkan lima buah chalet dengan sewa setiap satu RM300 semalaman, dan setiap kali musim cuti memang sentiasa penuh ditempah.
"Selain inap desa saya juga mengusahakan sebuah cafe ala Inggeris dengan hidangan berasaskan strawberi seperti scones, waffle, pudding, teh berperisa dan sebagainya," katanya yang mengakui industri agropelancongan banyak mengubah hidup penduduk tempatan yang sebelum ini tiada mata pencarian.
Sementara itu, Pengarah Pusat Pembangunan dan Pengurusan Harta Mardi, Azman Mohd Saad berkata selain menjalankan fungsi utama dalam penyelidikan dan pembangunan (R
Katanya, Mardi menyumbang kepada sektor berkenaan menerusi pengoperasian lima buah stesen Taman Agroteknologi Mardi yang terletak di Serdang, Selangor; Kuala Kangsar, Perak; Cameron Highlands dan Cherating di Pahang serta di Langkawi, Kedah.
Menurut Azman, Mardi Kuala Kangsar dijadikan lokasi pusat pelancongan berasaskan durian yang pertama seumpamanya atau 'Duriotourism' dilancarkan bagi menarik lebih ramai pelancong tempatan dan antarabangsa berkunjung ke Perak.
"Duriotourism melibatkan ladang seluas 40 hektar, dan 22 hektar daripadanya ditanam dengan pelbagai jenis durian hasil kajian Mardi. Selain itu, terdapat juga muzium durian dibuka untuk orang ramai di samping merasai pelbagai jenis buah-buahan tempatan seperti rambutan, manggis hibrid dan limau bali.
"Bayaran hanya RM50 seorang, pengunjung boleh menikmati durian D99, MDUR78, MDUR79, MDUR88 selain D24 dan Musang King sepuas-puasnya selain pelbagai aktiviti seperti 'Duriotour' iaitu melawat kawasan sekitar serta mendengar penerangan mengenai penanaman durian," katanya.
Setiap stesen taman agroteknologi itu dibangunkan dengan suasana yang berbeza mengikut ciri tempatan yang tersendiri misalnya di Cameron Highlands, berkonsepkan ala Inggeris, dan di Cherating bercirikan pelancongan ternakan dan perikanan serta di Kuala Kangsar berasaskan buah-buahan dan durian, jelasnya.
-- BERNAMA
Sumber Limpahan manfaat agropelancongan kepada masyarakat luar bandar